Saturday, March 6, 2010

Gelang: Pattern Mata Ucing dan Gunung Kinabalu

Okey, kali ni pettern gelang kembali lagi dengan pattern Mata Ucing dan pattern Gunung Kinabalu Hahahah! suuuuuka hati haku je memberi nama kepada pattern tersebut.

Yang di bawah ni pattern Mata Ucing ya. Kerana gelang tersebut adalah campuran kristal dan cat eye stone.

Dari kiri: Mata Ucing wood brown dan Mata Ucing Smoky Grey

Dari atas ke bawah:
MU Clear white
MU Wood Brown
MU Sky blue
MU smoky grey
MU lovely pink
(kalau nak request kaler boleh email saya)
Harga: RM 13 (WM) , RM 10 (EM). Penghantaran melalui pos percuma

Next adalah pattern gung Kinabalu. Untuk buat pattern ni usualy saya pakai 2 saiz kristal.Satu saiz besar dan satu lagi saiz kecik.

Menggunakan kristal saiz besar. Kaler boleh request.
Harga:RM 15 (WM), RM 13 (EM)
Okey yang di bawah ni contoh menggunakan kristal kecik. Selalunya mendapat perhatian daripada golongan remaja.Koz cumel bila di pakai.


Harga sama je dengan yang kristal besar.

Kalau berminat boleh email saya di amysueraya@hotmail.com. Nyatakan pattern mana yang anda nak dan kalernye. Juga sertakan saiz tangan anda ye. Sukat guna inchi ye.


Cheers,
amysue

Resepi Kek Chocolate Moist

Okey hari ni share resipi chocolate Moist Cake, dan gambar di bawah ni saya buat dalam versi cup cake. Resepi sama je. Ku post resepi ini juga berikutan permintaan kazenku Nining akibat beliau terlalu kesedapan terhadap rasa kek ini. Ada aura katanya.

Huhuhu aura untuk membuka bekas kek ni semasa kenduri kawen sepupu saya last week di mana ketika itu kek masih duduk elok di dalam bekas dan belum tiba masanya lagi untuk di hidang. Huhuhu pandai betol ek mendetect port kek. Padahallll memang tengah lapar kan dan memang tengah menyelongkar bekas untuk cari benda nak di makan. Hahahahha!

Align CenterChocolate Moist Cup Cake

Bahan-bahan:

300 gm butter
300 gm tepung gandum
300 gm gula kaster
350 gm air sejuk
85 gm serbuk coklat/koko
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh esen vanilla
4 biji telur (kuning+putih)
2 biji kuning telur sahaja

Topping:
1 tin susu pekat
1/2 cawan serbuk coklat/ koko
1/3 cawan minyak jagung
1 1/2 sudu teh esen vanilla

Cara membuatnya:
1. Masukkan butter dan gula kaster. Kemudian pukul sehingga sebati.
2. Selepas tu masukkan telur satu persatu (4 biji telur yang lengkap dan 2 biji kuning telur sahaja) dan pukul lagi sehingga kembang dan sebati. Seperti gambarajah di bawah

3. Kemudian di dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, serbuk soda bikarbonat dan serbuk coklat. Gaul-gaulkan. Untuk mengelakkan coklat dan tepung berketul-ketul, maka adalah elok kamu ayak campuran tersebut sebanyak 2 kali. Huhuh agak-agak cam malas, takde masalah sebenarnya. Cuma kadang-kadang masa kau makan kek tu kang ada lah kau terasa benda berketul-ketul. Kejap cam rasa coklat..kejap-kejap cam tepung aje semata-mata. Ha cenggitu la.

Tepung, soda bikarbonat dan serbuk coklat sedang digaul

4. Okey, sekarang sediakan air sejuk. Kalau tak berapa nak sejuk takpe.Air biasa pon ok. Pastu masukkan campuran tepung tadi ke dalam adunan butter tadi. Di selang selikan dengan air ye. Jangan kau main tuang semua tepung tu dan kau bantai tuang semua air tu. Sabar..jangan gelojoh ye.

Kau masukkan tepung sedikit then kau taruk air.Gaul.Dah gaul ulang lagi langkah tadi sampai la habisss.
Macam ni ye

5. Bila dah habis semua masukkan esen vanilla. Gaul la sampai sebati. Dah sebati, pegi amik loyang yang untuk buat cup cake dan sediakan lah paper cup tu. Then tuang la skit ke dalam paper cup. Macam pic di bawah.

6. Untuk hiasan seperti gambarajah yang 1st tu, saya taburkan almond nib. Sebab saya tak nak letak topping. Kenapa saya taknak letak topping? koz topping tu kan ala2 cair..so kalau nak pack cupcake ni dalam bekas susah. Jadik saya tak letak topping

untuk membuat topping pula, em yela kalau buat kek ni dalam loyang biasa kira boleh la tuang tuang toping atas kek. Pastu potong-potong la kek tu. Wallaaaahh! sodap gilo raso eh.

Cara buat toping lak. Semua bahan-bahan topping tu masukkan ke dalam periuk. Kemudian panaskan atas api. Make sure sentiasa kacau eh. Kang hangus lak. Kacau sehingga likat dan kilat.Heheh.Pastu siap ah. Tak payah double boiler. Dengan syarat kacau secara terus.

Ok dah siap!.. harap-harap bila anda mencuba, especially kamu Nining, kek anda akan menjadi. Sonang yo nih.

Cheers,
Amysue