Tuesday, February 16, 2010

Resepi Blueberry Cheese Cake

Okey, hari ni nak share resepi blueberry cheese cake yang saya buat petang tadi. Actually resepi ni pun saya dapat hasil daripada blogwalking. Masuk punya masuk orang punya blog, maka dapat lah resepi ni. tapi sayangnya, saya lupa tuan empunya resepi cake ni. Dah bercampur aduk dah. Tak tahu mana satu blog tuan nya. Maka nak bagi credit la yer dekat tuan empunya resepi ni. Maaf yer.

Inilah dia rupa bentuk mukabumi blueberry cheese caka saya. Tak berapa nak menggiurkan kut. Tapi sila la percaya bahawa rasanya sangat la SEDAP!!! makan terus rasa macam nak pengsan. heheh


So ini lah resepinya..

Bahan-Bahan

Bahan A (Base)

Biskut Marie + Biskut Oreo (buang inti)
1/2 cawan mentega (dicairkan)

Bahan B (Cheese cream)

500 gm cheese cream
1/3 cawan gula kastor
3 sudu gula perang
2 sudu susu tepung
1 camca teh esen vanilla
1 cawan whipping cream
Blueberry filling

Cara membuat:

1. Hancurkan biskut marie dan biskut oreo (buang inti)..kalau nak blend boley juga. Cuma maybe kalau blend dia jadik halus sangat. Kalau main tumbuk ngan lesung batu (heheheh! saya guna cara ganas sikit) tak berapa nak halus. Lagi sedap sebab tekstur kasar-kasar.

2. Dah hancurkan seperti di atas, gaulkan dengan mentega yang telah dicairkan. Gaul rata.

3. Masukkan biskut yang telah digaul dengan mentega tadi ke dalam loyang. Pastu tekan-tekan bagi rata. Biarkan sementara.

4. Kemudian masukkan semua bahan B (kecuali blueberry filling tu) tadi ke dalam bowl. Then putar hingga sebati.

5. Kemudian masukkan beberapa sudu blueberry filling (ikut suka nak letak banyak ke sikit). Saya letak sikit jela. asal nampak je koz nanti nak sapu pulak blueberry atas cheese cake tu. Pastu kaup-kaupkan adunan cheese cream tu. Tak payah adun sebati sangat dengan blueberry tu. Buat macam kat dalam gambarajah tu je.

6. Pastu masukkan lah adunan cheese cream tu ke dalam loyang yang dah kita letak base tadi tu. Then ratakan. Kalau nak hias dengan blueberry filling tu jangan hias dulu. Beberapa jam nak makan baru letak. Bagi keras dulu Cheese cream tu. Kalau nak hias ngan benda lain pun boleh.

7. Masukkan ke dalam peti ais. Biar selama 4 jam atau lebih. Pastu boleh makan! senang je kan??


Selamat mencuba!


Cheers,
Amysue

No comments:

Post a Comment