Friday, January 15, 2010

Resipi cupcake marble

Marble Mini Cupcakes

Hehhehehe..tiba-tiba terasa mood nak share resipi cupcake Marble yang selalu orang tempah dekat saya. Tanpa decoration pun mampu mendapat tempahan hebat semasa cuti sekolah dan sehingga sekarang. Hahahha! saja taip ayat cenggitu. Terasa macam baru lepas minum pati ayam brand pula bila menaip perkataan 'hebat'..ya..aku la juara..

Okey, mari kita lihat apa bahan2nya

1 1/2 cawan Butter
1 1/2 cawan gula caster **kalau taknak manis, sila kurangkan ye.Adalah lebih digalakkan**
3 cawan tepung gandum
5 biji telur
1/2 sudu makan ovalet/emulsifier **optional..takyah letak pon jadik gak.Kira kalau nak bagi empuk..pakai la**
1 sudu teh esn vanila
1 sudu teh baking powder

Bahan lain:
Paper cup
Almond Nib (bakar terlebih dahulu)
Serbuk Coklat/pewarna
Piping beg

Cara membuatnya:
1) Pukul butter bersama gula sehingga sebati
2) Masukkan telur sebijik demi sebijik. Pukul lagi sehingga kembang
3) Masukkan ovalet. Then pukul lagi
4) Masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul hingga sebati. Kemudian masukkan esen vanilla
5) Benti pukul ngan mixer. Sekarang gaul adunan guna spatula..xpun pakai sudu besar ke hape ke..gaul secara manual. Nak elak butter+gula+telur daripada terpinggir kat bawah dan tak teradun sebati ngan tepung. Kalau ini terjadi, maka kek kowang akan berminyak nanti.
6) Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian korang letak serbuk coklat sedikit. Dalam satu sudu makan.Kalau nak senang bubuh pewarna coklat jek. Tapi saya siap letak browning dan serbuk coklat. Supaya ada rasa skit.
7) Adunan yang satu lagi biarkan brperisa dan kaler yang asal.

Masukkan adunan mengikut kaler ke dalam piping beg.Pump adunan perisa coklat tu kat dalam paper cup.pump sebelah jek. Kasik simpan sikit space untuk adunan vanilla.


Ini la bentuk mukabumi adunan coklat dan vanilla yang telah siap di pump ke dalam paper cup.

Pastu pegi amik pencungkil gigi. ..amik yang bersih hokey. Jangan pulak korang main kutip je kat memana. Hahaha! ok..sambung. Menggunakan pencungkil gigi tu korang wat la swirl..bagi pusing2 supaya 2 kaler tersebut bercampur dengan lebih cantik dan teratur gitu.

Hokey dah siap main pusing2..pastu kalau nak sedap korang benamkan la beberapa bijik choc chip. Tapi kalau kosong pon sodap jugak. Saya selalu tabur Almond Nib.

Hokey, dah ready nak masuk oven. Em suhu....suhu standard la nak bakar kek. Hahahha! tak reti saya bab suhu menyuhu ni. Koz oven saya tu dah agak season yang sampai label2 suhu pun dah terpadam. Selalu saya bakar dalam 15 minit jek. Cupcake cepat masak. Tak pun ko cek la dengan pakai pencungkil gigi. Kalau ko cucuk n tgk ada lagi adunan melekat, kire tak masak lagi la tu.

Okey selamat mencuba. Saya pun dalam minggu depan kena buat untuk tempahan kenduri kawin customer.

Satu adunan ni leh dapat dalam lebih kurang 155 biji la and saya jual lak dalam 50 sen sebijik. Lau banyak dalam 400++ bijik amik 40 sen. Saket pinggang dowh wat mende kecik2 ni. Tapi..berbaloi2!


Cheers,
Amysue

No comments:

Post a Comment