Wednesday, November 25, 2009

Saya belajar ngan mak

Huuuu akhirnya saya pandai juga wat bendealah ni..Alah kelupis yang saya ceritakan sebelum ni..yang mak saya beriya2 nak bawakan untuk abang saya..Sebelum2 ni saya pandang sebelah mata je kalo mak saya sibuk wat kelupis ni..Langsong saya tak sentuh or kacau2 mak saya wat kelupis.

Bukan tak minat..errr tapi tak pandai..sudahlah tak pandai..saya malas pula nak blajar..Abis dah selalu sangat mak cakap cenggini "ni kalo owang yang tak pandai balut, cepat basi kelupis ni" huuuuu saya bertambah2 la malas nk blaja..saya cuma rajin wat kira2 persamaan kuadratik sahaja..tetiba.
Yele bende ngengade ni kalo tak padat bungkus mudahle basi..sayeeee juga yang akan rasa bersalah. Tapi bila dengar dialog mak tadi "bila lagi kamu mau blajar..kang mama suda tiada, sapa la yang mau buat?" huuu sile baca dalam slang sabah ye rakan2.
Aduhaiii..kata2mu menusuk daaaalam ke hati..Tewos saya patuh untuk mencuba..terketar2 tangan saya nak starting..huahuah! nebes siot...langsong takde skill..mak ajar pelan2..ngeee..banyak juga daun palas tu saya jahanamkan..dah asik terkoyak je..pastu salahkan daun tu koz konon2 mak beli daun yang dah tua tu yang cepat koyak...muahahahah!
Lerrrr...sonang yo mak!..saya ingat susah bebenor la nak bagi padat n balut mendealah ni..Punyela senang..Tapi kelupis pertama saya nampak senget benget la juga..takpe practice makes perfect..perfect made by pratices..huahuahuah! soooookaa ati haku aje!
Letakkan nasi pult kat atas daun..tenyeh2..pastu..padat2kan (itu tangan mak saya..bukan saya ek)

Ulang lagi proses tenyeh2..ker tonyoh2 ke..ikut suke la nak camne janji padat..(juga tangan mak saya..)


Tada!!!!! dah siap..yang ni saya wat ek..tapi tak dapek la nak amik pic mase saya berusaha membalut bende nih..yele saya juga photographer dan saya jugala watak utama...


Kelupis2 yang dah siap..pasni buleh la kukus..sampai dah masak...


Sambil2 wat bende ni saya bersms ngan kekaseh hati saya..huuu dia tanya ape bendenye kelupis ni..Rasenye lebih kurang cam lemang le..cuma yang ni di bungkus ala2 lepat dan di kukus..cara makan pun lebih kurang je..Kat sabah ni lemang tak berapa nak fofulerr..

P/s: Nanti saya simpan skit untuk kamu ek abang..



Cheers,
Amysue

Tuesday, November 24, 2009

Gelang dan rantai kristal

Sebelum saya nak fly ke kl **tak sudah2 asik cakap nak fly ke kl..nak fly ke kl..fly ajer laaa** sempat amik pic gelang/rantai mutiara ni..

Rantai mutiara...kaler dalam pic tu adalah kaler pink yer adik2..maklum le saya kan penggemar kamere enset cap ayam betina..

Kepanjang rantai yang dalam pic itu adalah sesuai untuk orang2 yang bertudung..kerana ianya panjang ye..ngeee ntah lupe lak nak ukur..tapi selalu kalo pelanggan nak oder dorang sendiri bagitau berapa panjang yang dowang nak.takot saya sesuke hati lak nak bagi panjang sampai ke lutut..huuuuu




Gelang di atas adalah gelang kristal..mostly saya pakai kristal gred 2..ada gak kristal gred 1 (swarovski). Kristal gred 2 untuk gelang harganya RM 15..dan kalau pakai gred 1 boleh mencecah hingga ke RM45 seutas.


PT005 -kristal campo mutiara

PT006- kristal campo cat eye stone


Gelang di atas ni juga menggunakan kristal gred 2..ada 2 pattern yer dalam pic tu.Harga RM 30..tapi kalo pakai krital gred satu harga mencecah RM100++



p/s: untuk semua produk di atas, anda boleh request yer nak kaler ape campo kaler ape..begitu juga saiznye..info lebih lanjut bleh kontek saya. Psst!..ada owang tanye..kenapa kistel yang i jual macam murah..ekceli saya jual mengikut harga kristal di sabah..harga kristal di sabah memang agak murah dan sangat senang di dapati..begitu juga dengan mutiara.Sekian

Cara nak order:
1) Pilih item yang anda nak..amik code keronsang tersebut.
2) Email saya
amysueraya@hotmail.com dan sertakan butiran seperti:
- Nama dan alamat
- No telefon
- Code item yang anda nak beserta kuantitinya
3) Tunggu confirmation email dari saya.
4) Buat pembayaran (acc. no akan saya nyatakan dalam confirmation email)
5) Tunggu barang sampai!
Kalo macam malas nak leceh2 oder pakai email..bley la sms saya..sms saje..takyah susah2 call..0198302058

Cheers,
Amysue


Monday, November 16, 2009

Keronsang Kristal

hokeh..memandangkan dah ada request drpd kengkawan saya kat semenanjung thru email n sms..so saya dengan sedaya upaya la menyiapkan sampel yg ada untuk di pamerkan kat blog..huuuu bertungkus lumus saya membuat dan mengambil gambar..harap mahap kualiti gambar cam hampeh..saya tak pakai kamera bapak punye hi tech,,pakai kamera enset cap ayam jek.

himpunan keronsang yang berjaya saya siapkan semalam

Yang ni saya jual by set..sebijik keronsang besar dan sebijik keronsang kecik
Harga: RM8
(ST206, ST207, ST209, ST210 adalah mix dengan cat eye stone)


Saiz keronsang kecik


Keronsang kecik RM 2.50



Saiz keronsang besar



Keronsang besar RM 6 sebijik
Beli dua saya kasik RM 10
Cara nak order:
1) Pilih item yang anda nak..amik code keronsang tersebut.
2) Email saya amysueraya@hotmail.com dan sertakan butiran seperti:
- Nama dan alamat
- No telefon
- Code item yang anda nak beserta kuantitinya
3) Tunggu confirmation email dari saya.
4) Buat pembayaran (acc. no akan saya nyatakan dalam confirmation email)
5) Tunggu barang sampai!
Kalo macam malas nak leceh2 oder pakai email..bley la sms saya..sms saje..takyah susah2 call..0198302058
P/s: hhuhuhu sowie le kalo entry macam berterabur...maklum le tadak pengalaman business online nih..


Cheers,
Amysue


Sunday, November 15, 2009

Jom shopping!

Ari ni me n my family kuar gi sopping..huuuu bukan sopping yang suke2 punye **lambat lagi nk gajiiii** tapi membeli belah material utk wat gelang, rantai dan keronsang..selain tu beli bahan2 nk wat biskut..jom layan pic aje ye..gua tadak idea!

Sesi memilih kristal ngan mak saya


Seyes..bile part membeli kristal2 ni la saya feningggsss sikit..bukan pe..rase cam nak kaaautt je sumer..

Kristal, cat eye stone, mutiara..bla..bla..sumer di jual dalam bentuk string..part paling best, mein guuuunting je string mane yg kite nak..huuuhuhu rase cam "mak, mak nak yang mane? owh yang ni ek..ketakkk!!" saya pun potong string tersebut..syok woh! macam petik2 buah kat dusun lak.



Mutiara ada baaaaanyak gred..yang macam mahal nak mamposs tu memang la gred yang terrbaikkk dari ladang..lau yg murah tu ekceli mutiara asli gak cume kengkadang rupe mutiara tu takde cutting, or takde la molek je bulatnye atau pun mutiara tersebut tidak dilengkapi ciri2 keselamatan..muahahahah! ntah tak tau le saya..tanye pemborong,dowang taula nak explain camne..**tapi saya suke yang shape mutiara yang tak berapa nk bulat..rasa cam "haaa! ni baru real cam mutiara"**

Cat Eye Stone


Ngeee...wajib letak muke saya kat sini :p
p/s: akan menyusul pics aksesori2 yang dah siap!
Cheers,
Amysue







Saturday, November 14, 2009

Kristal dan Mutiara

Emm nengok kalender..owh! ade seminggu lebih je lagi sebelum me n my mom nk fly ke kl..iye taun ni me n mak raye aji kat umah abg me kat sungai buloh..wohohoh! dalam seminggu lebih tu ade pelbagai bende nk kene settle..
1) keje2 kat skolah sebelum cuti..dak2 skolah saya dah cuti..tp cekgu2 ade seminggu lagi nk kene gi skolah..so kene settle pe yg patot sebelum go for holiday!!

2) Tempahan biskut almond london and biskut kacang..huuuu bukan untuk raye aji..ade owang tempah untuk majlis kawen anak dier..sok dah nk start wat operasi..

3) Siapkan stok gelang kristal/mutiara, rantai krital/mutiara dan keronsang kristal/mutiara untuk di hangkut ke kl..stok2 tersebut akan di agih2kan kepada agen2 saya dan mak iaitu kekaseh hati i **huuuu dia kaver pelanggan dr area shah alam dan juga staff2 LHDN yg berkaitan..ngeeee** abang n kakak ipar i ** yang ni ikut suke la dowang nk jual kat sape**

Hokeh..since saya tengah menyiapkan stok2 gelang, rantai dan keronsang..so saya saje je le post kat sini beberapa contoh yg ade..tak start wat lagi sebenarnye..yg ni je belen2 yg ade..
Nanti dah banyak skit saya akan post kan gambar2 nye kat sini bersama details nye skali k..Me saje je la letak kat sini..kut2 ade sesape yg berminat..leh la kontek2 hokeh..dont worry i'll cover from sabah up to perlis..heeee..segala kos penghantaran adalah percuma!!!


Rantai Mutiara..selain tu ade gak rantai kristal sahaja..campo2 kristal ngn mutiara pon ade..panjang rantai terpulang nk camne..saya ikut permintaan customer..Harga depends pada material dan juga panjang rantai..Range harge dalam RM25 - RM 60

Ni keronsang kristal..ader gak campo2 kristal n mutiara..ader 2 saiz..yg kecik (about half dr pin yg de kat lam pic tu) harganya RM2.50 satu..yg kat lam pic ni RM 5 - RM8 (depends on material)

Gelang kristal/mutiara..warna gelang boleh depends on kehendak pelanggan..begitu juga saiz kepanjangan gelang..Harga RM 10 - RM 15 (depends pada material dan panjang gelang)

Huuuu..sowie..kualiti gambar mcm tak berape nk best!..takpe..nanti i akan wat special entry untuk aksesori2 ni k..ni just untuk introducing je..
Cheers,
Amysue