Wednesday, September 23, 2009

Kisah Hari Raya me yg best!!

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN BUAT SAHABAT2 ME KAT DUNIA BLOG DAN SAHABAT2 DI LUAR SANA…

Ari nih dh masok raye yg ke-4..baru today me dpt blogging..sebelum2 ni meeeeemang tak dpt nk luang mase blogging..mase me amatla padat dengan aktiviti2 raye..Alhamdulillah, taun ni tetamu saaangat la ramai..huhuhu letih..memang letih tapi hati happy n bahagia bila dpt berkumpul time2 raye ni..

::Malam Raya::
Me ingat malam raye atau sehari sebelum raye u nk hapdet blog pasal my final preparation utk raye..tp oleh kerana kebizian tahap maksima me x sempat pun nk blogging..woh ye..ekceli mlm raye sempat onlne utk YM..abg me nk chatting sambil berwebcam ngn kitowang..iyelahh taun ni 1st time x balik beraye..huhuhu apelagi adegan bermaafan2 di depan webcam laaaa..malam raye tu me n mak titon dkt kul 2.30pg..huhhuhu last kopek nyer preparation me sempat wat marble cupcakes..tingat kat arwah datuk dulu..dier suke sgt mam marble cake n butter cake.


::Hari Raya Pertama::
Rutin tahunan me n family, raya pertama mmg seharian xde kat umah koz kitowang sekeluarga balik kg ngian..lepas semayang raya..berkumpul dulu kat umah mam raye n bermaaf2an n kul 9am dh gerak gi kampong ngian..x jauh juz stgh jam jek dr umah me…cam bese kitowang tewos ziarah kubur datuk nenek n sedara2 belah ngian…pastu beraye la ke umah2 adik beradik ngian…maaaaalam baru balik umah..penat..mlmnye x berape ramai tetamu dtg..yg dtg juz students me jek..


(acara bermaaf2an family me)

(comel kan anak buah i nih..)

(me raya pertama)

(ngengade kat umah owang :P )

::Hari Raya Kedua::
Satu lagi rutin tahunan family me ialah raye kedua pagi2 kitowang dh gerak ke kubur belah family mak lak..kul 7.30 dh pi dh..mak marah lau pi lambat2..koz masa arwah datuk de dulu dier paaaaaling pantang lau kitowang lambat gerak ke kubur..after ziarah kubur kitowang sefamily meneruskan aktiviti ngn beraye ke umah sedara2 mak pulak..tghari balik umah koz nk ready utk tetamu lak…
Huhuhhu..raye kedua ni memanglaaaaaa me bz sgt2..ramai giler tetamu dtg..imagine jele..start kul 12 sampai kul 11 mlm tetamu x putus2 dtg..ngeee..citer bestnye bile kebanyakkan tetamu yg datang sumer nk puji2 biskut n cupcakes me kan??(ngeee..kembang se’mangkuk tingkat’ me!..xde niat pon nk suh dowang puji me..hoho!) sampai de yg masok dapo gi tgk me ngah pump icing cake atas cupcakes tu(mase tu cupcakes yg dh hias abisss..koz mmg laku giler..so terpakse me kelam kabut gi pump icing kt dapo)..memule sowang..x lame penoh dapo nngk me..dh jadi mcm rancangan memasak dh kan bile mereka mula tanya itu ini kat me…tewos teketar2 tgn me pump icing tu..me nebess siot!! (sumpah x penah rase seglamor ini..ahaks!)Citer pasal biskut n cupcakes ni dowang mule la nk mintak no fon me koz nk menempah la..bla..bla..bla..dowang tanye berape me jual sebijik cupcake tu..hahaha me pandang mak..”er..pasal harga tanya mak..apa2 deal ngn mak”..giler x reti nk letak harge..cupcakes tu me saje2 wat utk makan sendiri..x penah jual..lgpn me minat sgt ngn cupcakes ni tu yg terlebey rajin wat…ekceli time study doulu2 penah jual cupcakes ni..tp cupcakes plain jek..xdela munge2 segala nih..
Pas sumer tetamu dh balik hemmmm..rase nk nanges kene basoh pinggan mangkok sowang2..badan x lembik dh..muke pon dh xde muke owing dh.mak siap gelakkan muka me koz katenye macam owang kene pakse keje lebih 12 jam kat restoren..huhuhu ngn itam kat bawah mate koz eye liner yg dh sememeh..muke beminyak mcm nk goweng telur mata…kul 12 br dpt neik bilik..bersihkan diri..n titon sampai lebam.

(me hari raye kedua)

(Suasana raye kedua)

(Cupcakes yg konon2 laku tu. Pic atas: Marble cupcakes, Pic bawah: Choc Moist cupcakes)

::Hari Raya Ketiga dan Raya Keempat::
Raye ketiga ni family kitowang lepak umah jek tunggu tetamu dtg…ri ni pon tetamu x putus2 dtg…students me pon ramai gak dtg..dak2 kampong sebelah pon ramai..yg dh 2,3 kali dtg pon de juga..time ni balang kuih raye me banyak dh kusung..huhuhu,memang xde harapanla nk bawak gi skool nnti..Apapun hati puas nengok balang banyak kusung koz x sia2 la me banyak wat biskut raye koz laku..ngeee me suke! Me suke!



Cheers n salam aidilfitri,
Amysue


No comments:

Post a Comment