Sunday, December 27, 2009

Lagi update pasal gelang kristal

Nak update skit pasal gelang.

-


-


-

Pic 1


Ni gelang kristal design berbeza skit ngan design gelang sebelum ni. Bezanya letak kristal kecik di antara batu2 kristal tersebut. Yang dalam gambar tu campo ngan pearl air tawar.
Range harga RM 12 - RM 17 (depends pada saiz)


Pic 2

Yang gelang kat atas ni sesuai di pakai oleh golongan kanak-kanak ke remaja koz ala2 comel dan halus gitu. Gelang kaler putih tu adalah pearl air masin (saiz kecik) dan yang kaler itam tu adalah kristal. Range harga juga RM 12 - RM 17 (depend pada saiz)


Pic 3

Ni lak sama cam gelang kaler itam dan putih tu. Tapi versi kristal yang pelbagai warna. Adoiii! yang close up dh terdelete masa taip entry ni.Malas nak upload balik ngan line tenet cam siput sedut ni. Tapi apa kata korang click pic to enlarge image.Ha...sebesar2 alam ko nampak tu.

Woh ye! kali ni saya tak letak kod. Kalau nak tempah juz refer kat pic no berapa and kaler tu uols decide sendiri nak kaler ape k.


Pic 4

Ha! yang ni saya panggil gelang lipan. Koz bentuk cam lipan. Banyak kristal woh nak pakai wat gelang jenis ni. Sume pakai kristal saiz paling kecik. Harga RM 30.

Cara nak order:

1) Pilih item yang anda nak..amik code keronsang tersebut.

2) Email saya amysueraya@hotmail.com dan sertakan butiran seperti:

- Nama dan alamat

- No telefon

- Nyatakan item yang anda nak beserta kuantitinya

3) Tunggu confirmation email dari saya.

4) Buat pembayaran (acc. no akan saya nyatakan dalam confirmation email)

5) Tunggu barang sampai!

Kalo macam malas nak leceh2 oder pakai email..bley la sms saya..sms saje..takyah susah2 call..0198302058

Okey, selamat menjamu mata.

Cheers,

Amysue

Wednesday, November 25, 2009

Saya belajar ngan mak

Huuuu akhirnya saya pandai juga wat bendealah ni..Alah kelupis yang saya ceritakan sebelum ni..yang mak saya beriya2 nak bawakan untuk abang saya..Sebelum2 ni saya pandang sebelah mata je kalo mak saya sibuk wat kelupis ni..Langsong saya tak sentuh or kacau2 mak saya wat kelupis.

Bukan tak minat..errr tapi tak pandai..sudahlah tak pandai..saya malas pula nak blajar..Abis dah selalu sangat mak cakap cenggini "ni kalo owang yang tak pandai balut, cepat basi kelupis ni" huuuuu saya bertambah2 la malas nk blaja..saya cuma rajin wat kira2 persamaan kuadratik sahaja..tetiba.
Yele bende ngengade ni kalo tak padat bungkus mudahle basi..sayeeee juga yang akan rasa bersalah. Tapi bila dengar dialog mak tadi "bila lagi kamu mau blajar..kang mama suda tiada, sapa la yang mau buat?" huuu sile baca dalam slang sabah ye rakan2.
Aduhaiii..kata2mu menusuk daaaalam ke hati..Tewos saya patuh untuk mencuba..terketar2 tangan saya nak starting..huahuah! nebes siot...langsong takde skill..mak ajar pelan2..ngeee..banyak juga daun palas tu saya jahanamkan..dah asik terkoyak je..pastu salahkan daun tu koz konon2 mak beli daun yang dah tua tu yang cepat koyak...muahahahah!
Lerrrr...sonang yo mak!..saya ingat susah bebenor la nak bagi padat n balut mendealah ni..Punyela senang..Tapi kelupis pertama saya nampak senget benget la juga..takpe practice makes perfect..perfect made by pratices..huahuahuah! soooookaa ati haku aje!
Letakkan nasi pult kat atas daun..tenyeh2..pastu..padat2kan (itu tangan mak saya..bukan saya ek)

Ulang lagi proses tenyeh2..ker tonyoh2 ke..ikut suke la nak camne janji padat..(juga tangan mak saya..)


Tada!!!!! dah siap..yang ni saya wat ek..tapi tak dapek la nak amik pic mase saya berusaha membalut bende nih..yele saya juga photographer dan saya jugala watak utama...


Kelupis2 yang dah siap..pasni buleh la kukus..sampai dah masak...


Sambil2 wat bende ni saya bersms ngan kekaseh hati saya..huuu dia tanya ape bendenye kelupis ni..Rasenye lebih kurang cam lemang le..cuma yang ni di bungkus ala2 lepat dan di kukus..cara makan pun lebih kurang je..Kat sabah ni lemang tak berapa nak fofulerr..

P/s: Nanti saya simpan skit untuk kamu ek abang..



Cheers,
Amysue

Tuesday, November 24, 2009

Gelang dan rantai kristal

Sebelum saya nak fly ke kl **tak sudah2 asik cakap nak fly ke kl..nak fly ke kl..fly ajer laaa** sempat amik pic gelang/rantai mutiara ni..

Rantai mutiara...kaler dalam pic tu adalah kaler pink yer adik2..maklum le saya kan penggemar kamere enset cap ayam betina..

Kepanjang rantai yang dalam pic itu adalah sesuai untuk orang2 yang bertudung..kerana ianya panjang ye..ngeee ntah lupe lak nak ukur..tapi selalu kalo pelanggan nak oder dorang sendiri bagitau berapa panjang yang dowang nak.takot saya sesuke hati lak nak bagi panjang sampai ke lutut..huuuuu




Gelang di atas adalah gelang kristal..mostly saya pakai kristal gred 2..ada gak kristal gred 1 (swarovski). Kristal gred 2 untuk gelang harganya RM 15..dan kalau pakai gred 1 boleh mencecah hingga ke RM45 seutas.


PT005 -kristal campo mutiara

PT006- kristal campo cat eye stone


Gelang di atas ni juga menggunakan kristal gred 2..ada 2 pattern yer dalam pic tu.Harga RM 30..tapi kalo pakai krital gred satu harga mencecah RM100++



p/s: untuk semua produk di atas, anda boleh request yer nak kaler ape campo kaler ape..begitu juga saiznye..info lebih lanjut bleh kontek saya. Psst!..ada owang tanye..kenapa kistel yang i jual macam murah..ekceli saya jual mengikut harga kristal di sabah..harga kristal di sabah memang agak murah dan sangat senang di dapati..begitu juga dengan mutiara.Sekian

Cara nak order:
1) Pilih item yang anda nak..amik code keronsang tersebut.
2) Email saya
amysueraya@hotmail.com dan sertakan butiran seperti:
- Nama dan alamat
- No telefon
- Code item yang anda nak beserta kuantitinya
3) Tunggu confirmation email dari saya.
4) Buat pembayaran (acc. no akan saya nyatakan dalam confirmation email)
5) Tunggu barang sampai!
Kalo macam malas nak leceh2 oder pakai email..bley la sms saya..sms saje..takyah susah2 call..0198302058

Cheers,
Amysue


Monday, November 16, 2009

Keronsang Kristal

hokeh..memandangkan dah ada request drpd kengkawan saya kat semenanjung thru email n sms..so saya dengan sedaya upaya la menyiapkan sampel yg ada untuk di pamerkan kat blog..huuuu bertungkus lumus saya membuat dan mengambil gambar..harap mahap kualiti gambar cam hampeh..saya tak pakai kamera bapak punye hi tech,,pakai kamera enset cap ayam jek.

himpunan keronsang yang berjaya saya siapkan semalam

Yang ni saya jual by set..sebijik keronsang besar dan sebijik keronsang kecik
Harga: RM8
(ST206, ST207, ST209, ST210 adalah mix dengan cat eye stone)


Saiz keronsang kecik


Keronsang kecik RM 2.50



Saiz keronsang besar



Keronsang besar RM 6 sebijik
Beli dua saya kasik RM 10
Cara nak order:
1) Pilih item yang anda nak..amik code keronsang tersebut.
2) Email saya amysueraya@hotmail.com dan sertakan butiran seperti:
- Nama dan alamat
- No telefon
- Code item yang anda nak beserta kuantitinya
3) Tunggu confirmation email dari saya.
4) Buat pembayaran (acc. no akan saya nyatakan dalam confirmation email)
5) Tunggu barang sampai!
Kalo macam malas nak leceh2 oder pakai email..bley la sms saya..sms saje..takyah susah2 call..0198302058
P/s: hhuhuhu sowie le kalo entry macam berterabur...maklum le tadak pengalaman business online nih..


Cheers,
Amysue


Sunday, November 15, 2009

Jom shopping!

Ari ni me n my family kuar gi sopping..huuuu bukan sopping yang suke2 punye **lambat lagi nk gajiiii** tapi membeli belah material utk wat gelang, rantai dan keronsang..selain tu beli bahan2 nk wat biskut..jom layan pic aje ye..gua tadak idea!

Sesi memilih kristal ngan mak saya


Seyes..bile part membeli kristal2 ni la saya feningggsss sikit..bukan pe..rase cam nak kaaautt je sumer..

Kristal, cat eye stone, mutiara..bla..bla..sumer di jual dalam bentuk string..part paling best, mein guuuunting je string mane yg kite nak..huuuhuhu rase cam "mak, mak nak yang mane? owh yang ni ek..ketakkk!!" saya pun potong string tersebut..syok woh! macam petik2 buah kat dusun lak.



Mutiara ada baaaaanyak gred..yang macam mahal nak mamposs tu memang la gred yang terrbaikkk dari ladang..lau yg murah tu ekceli mutiara asli gak cume kengkadang rupe mutiara tu takde cutting, or takde la molek je bulatnye atau pun mutiara tersebut tidak dilengkapi ciri2 keselamatan..muahahahah! ntah tak tau le saya..tanye pemborong,dowang taula nak explain camne..**tapi saya suke yang shape mutiara yang tak berapa nk bulat..rasa cam "haaa! ni baru real cam mutiara"**

Cat Eye Stone


Ngeee...wajib letak muke saya kat sini :p
p/s: akan menyusul pics aksesori2 yang dah siap!
Cheers,
Amysue







Saturday, November 14, 2009

Kristal dan Mutiara

Emm nengok kalender..owh! ade seminggu lebih je lagi sebelum me n my mom nk fly ke kl..iye taun ni me n mak raye aji kat umah abg me kat sungai buloh..wohohoh! dalam seminggu lebih tu ade pelbagai bende nk kene settle..
1) keje2 kat skolah sebelum cuti..dak2 skolah saya dah cuti..tp cekgu2 ade seminggu lagi nk kene gi skolah..so kene settle pe yg patot sebelum go for holiday!!

2) Tempahan biskut almond london and biskut kacang..huuuu bukan untuk raye aji..ade owang tempah untuk majlis kawen anak dier..sok dah nk start wat operasi..

3) Siapkan stok gelang kristal/mutiara, rantai krital/mutiara dan keronsang kristal/mutiara untuk di hangkut ke kl..stok2 tersebut akan di agih2kan kepada agen2 saya dan mak iaitu kekaseh hati i **huuuu dia kaver pelanggan dr area shah alam dan juga staff2 LHDN yg berkaitan..ngeeee** abang n kakak ipar i ** yang ni ikut suke la dowang nk jual kat sape**

Hokeh..since saya tengah menyiapkan stok2 gelang, rantai dan keronsang..so saya saje je le post kat sini beberapa contoh yg ade..tak start wat lagi sebenarnye..yg ni je belen2 yg ade..
Nanti dah banyak skit saya akan post kan gambar2 nye kat sini bersama details nye skali k..Me saje je la letak kat sini..kut2 ade sesape yg berminat..leh la kontek2 hokeh..dont worry i'll cover from sabah up to perlis..heeee..segala kos penghantaran adalah percuma!!!


Rantai Mutiara..selain tu ade gak rantai kristal sahaja..campo2 kristal ngn mutiara pon ade..panjang rantai terpulang nk camne..saya ikut permintaan customer..Harga depends pada material dan juga panjang rantai..Range harge dalam RM25 - RM 60

Ni keronsang kristal..ader gak campo2 kristal n mutiara..ader 2 saiz..yg kecik (about half dr pin yg de kat lam pic tu) harganya RM2.50 satu..yg kat lam pic ni RM 5 - RM8 (depends on material)

Gelang kristal/mutiara..warna gelang boleh depends on kehendak pelanggan..begitu juga saiz kepanjangan gelang..Harga RM 10 - RM 15 (depends pada material dan panjang gelang)

Huuuu..sowie..kualiti gambar mcm tak berape nk best!..takpe..nanti i akan wat special entry untuk aksesori2 ni k..ni just untuk introducing je..
Cheers,
Amysue



Saturday, September 26, 2009

"satu lagi kerbau sudah kena ikat"..

huhuh..itu le dia ayat best yg kuar dr mulot mak me..ngee..ayat tak agak2 tu..kebau tewos..maksud mak tu sowang lg di kalangam sedare kitowang dh diikat owang (tunang leee)hahahah! bese le mak me mmg suke bergurau tahap melampau..tp owang lein steady jek..

tadi gi majlis pertunangan anak sedare me..so me dgn tulus ikhlas hadiahkan dier cupcakes..niat di hati nk bagi sesaje la kan..tp rupe2nye anak sedara me ni tewos jadikan sebahagian dr hantaran beliau..di samping cuppies yg siap berhias..me juga siapkan about 200 cuppies utk tetamu makan.huhuhu telentok2 me menyiapkan cuppies tu semalam..

pic atas ni adalah proses2 nk wat cuppies..perisa cuppies yg me wat cam beselah choc moist with frozen topping..n marble cake..


pic di atas tu le anak sedara me ngn tunang beliau..huhuhu kelakar siot..beliau sempat menyelamatkan cuppies yg de nama beliau bersama tunangannya dan beberapa bijik cuppies lain sebelum bertukar barang hantaran ngn pihak lelaki (weh! burok siku ko yan! hihih)

lagi gambar2 beliau semasa majlis pertunangannya..


uhuks! pic di atas ini tiada kena mengena dgn majlis tadi..(tiba2 kan?) motip mengupload gambar adalah kerana suke hati koz ni blog me..muahahah! (tu pics smlm tu sblm pi beraye umah pokcik me)



Cheers,
Amysue

Wednesday, September 23, 2009

Kisah Hari Raya me yg best!!

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN BUAT SAHABAT2 ME KAT DUNIA BLOG DAN SAHABAT2 DI LUAR SANA…

Ari nih dh masok raye yg ke-4..baru today me dpt blogging..sebelum2 ni meeeeemang tak dpt nk luang mase blogging..mase me amatla padat dengan aktiviti2 raye..Alhamdulillah, taun ni tetamu saaangat la ramai..huhuhu letih..memang letih tapi hati happy n bahagia bila dpt berkumpul time2 raye ni..

::Malam Raya::
Me ingat malam raye atau sehari sebelum raye u nk hapdet blog pasal my final preparation utk raye..tp oleh kerana kebizian tahap maksima me x sempat pun nk blogging..woh ye..ekceli mlm raye sempat onlne utk YM..abg me nk chatting sambil berwebcam ngn kitowang..iyelahh taun ni 1st time x balik beraye..huhuhu apelagi adegan bermaafan2 di depan webcam laaaa..malam raye tu me n mak titon dkt kul 2.30pg..huhhuhu last kopek nyer preparation me sempat wat marble cupcakes..tingat kat arwah datuk dulu..dier suke sgt mam marble cake n butter cake.


::Hari Raya Pertama::
Rutin tahunan me n family, raya pertama mmg seharian xde kat umah koz kitowang sekeluarga balik kg ngian..lepas semayang raya..berkumpul dulu kat umah mam raye n bermaaf2an n kul 9am dh gerak gi kampong ngian..x jauh juz stgh jam jek dr umah me…cam bese kitowang tewos ziarah kubur datuk nenek n sedara2 belah ngian…pastu beraye la ke umah2 adik beradik ngian…maaaaalam baru balik umah..penat..mlmnye x berape ramai tetamu dtg..yg dtg juz students me jek..


(acara bermaaf2an family me)

(comel kan anak buah i nih..)

(me raya pertama)

(ngengade kat umah owang :P )

::Hari Raya Kedua::
Satu lagi rutin tahunan family me ialah raye kedua pagi2 kitowang dh gerak ke kubur belah family mak lak..kul 7.30 dh pi dh..mak marah lau pi lambat2..koz masa arwah datuk de dulu dier paaaaaling pantang lau kitowang lambat gerak ke kubur..after ziarah kubur kitowang sefamily meneruskan aktiviti ngn beraye ke umah sedara2 mak pulak..tghari balik umah koz nk ready utk tetamu lak…
Huhuhhu..raye kedua ni memanglaaaaaa me bz sgt2..ramai giler tetamu dtg..imagine jele..start kul 12 sampai kul 11 mlm tetamu x putus2 dtg..ngeee..citer bestnye bile kebanyakkan tetamu yg datang sumer nk puji2 biskut n cupcakes me kan??(ngeee..kembang se’mangkuk tingkat’ me!..xde niat pon nk suh dowang puji me..hoho!) sampai de yg masok dapo gi tgk me ngah pump icing cake atas cupcakes tu(mase tu cupcakes yg dh hias abisss..koz mmg laku giler..so terpakse me kelam kabut gi pump icing kt dapo)..memule sowang..x lame penoh dapo nngk me..dh jadi mcm rancangan memasak dh kan bile mereka mula tanya itu ini kat me…tewos teketar2 tgn me pump icing tu..me nebess siot!! (sumpah x penah rase seglamor ini..ahaks!)Citer pasal biskut n cupcakes ni dowang mule la nk mintak no fon me koz nk menempah la..bla..bla..bla..dowang tanye berape me jual sebijik cupcake tu..hahaha me pandang mak..”er..pasal harga tanya mak..apa2 deal ngn mak”..giler x reti nk letak harge..cupcakes tu me saje2 wat utk makan sendiri..x penah jual..lgpn me minat sgt ngn cupcakes ni tu yg terlebey rajin wat…ekceli time study doulu2 penah jual cupcakes ni..tp cupcakes plain jek..xdela munge2 segala nih..
Pas sumer tetamu dh balik hemmmm..rase nk nanges kene basoh pinggan mangkok sowang2..badan x lembik dh..muke pon dh xde muke owing dh.mak siap gelakkan muka me koz katenye macam owang kene pakse keje lebih 12 jam kat restoren..huhuhu ngn itam kat bawah mate koz eye liner yg dh sememeh..muke beminyak mcm nk goweng telur mata…kul 12 br dpt neik bilik..bersihkan diri..n titon sampai lebam.

(me hari raye kedua)

(Suasana raye kedua)

(Cupcakes yg konon2 laku tu. Pic atas: Marble cupcakes, Pic bawah: Choc Moist cupcakes)

::Hari Raya Ketiga dan Raya Keempat::
Raye ketiga ni family kitowang lepak umah jek tunggu tetamu dtg…ri ni pon tetamu x putus2 dtg…students me pon ramai gak dtg..dak2 kampong sebelah pon ramai..yg dh 2,3 kali dtg pon de juga..time ni balang kuih raye me banyak dh kusung..huhuhu,memang xde harapanla nk bawak gi skool nnti..Apapun hati puas nengok balang banyak kusung koz x sia2 la me banyak wat biskut raye koz laku..ngeee me suke! Me suke!



Cheers n salam aidilfitri,
Amysue


Thursday, September 17, 2009

Ahaks! silap aribulan laaaaa...

12:57am - 18 Sept o9
Me: Selamat Hari ulangtahun yang ke setahun 8 bulan..i syg u sgt2..hope u juga syg I mcm I syg u..mwah! luv n mis u sgt2 (dengan penuh syahdu)

SMS dia: Em.eh syg bkn esok ke 19 hb kite punya anniversary? Pepun hepi anniversary to u jgk syg. I luv u sgt2 jgk.syg I pd u masih mcm dulu.mwah mis n luv u sgt2..

…apekaa?????.. (tewos tgk kalender….ahakahakahaka! rase cam nk masuk lam dinding jek!)

SMS me:eh? Kekekeke konpiden jek I rini dh 19hb..huhuh rupenye rini br 18 ek..ahahahaha malu lak..xpelahh I wish awal.. (cover malu)

SMS dia:huhuhu..keke tu yg abg pelik tu..abg de set dah 19hb..ptt kol 12 td dh bunyi..ngeee..takpe..i accept u wish awal..

SMS me: Ngee…takpe tu menunjukkan I smgt nk wish (cover malu lg!)..xpe sok syg wish lg k..k la nk titon dulu..

Huhhu! Even ngn bf sendiri tp me still malu gak..! semangat siot wish dengan penuh kesyahduan d tgh2 mlm..ahahahah!
Cheers,
Amysue

Wednesday, September 9, 2009

Raya preparations part 1

Hemm..lagi seminggu lebey je lg nk beraye..korang nye persiapan raye camne..as 4 me n my family kire dh warming up dh wat persiapan raya..last weekend me marathon wat biskut raya..ari sabtu dapat wat 3 jenis biskut n ari ahad tu pulun lg 3 jenis..hasilnye dpt 6 jenis biskut raye (huhuhu macamla korang x reti nk ngire kan..apa daaaa me ni)..plus ngn biskut yg my mom wat summer skang de 7..next week biskut yg me tempah de 3 jenis..so sume de 10 jenis..lau de mase me nk wat almond London lak..tp tgk la lau sempat..koz nk dkt2 raye me nk wat chocolate moist cake versi cup cakes lak..

(ni biskut kacang rangup..biskut wajib tetiap taun)

(biskut chocolate chip)

(biskut sarang semot manik urai)

(biskut kundur)

(tat nenas)
This coming weekend me dh set nk wat operasi pembersihan umah besar2an..dh bahagi2 tugas..tingkat atas adik2 me nye kontrak..kat bawah tugas me n ruang dapo tugas my mom..yg kat luar2 tu tugas my dad…sib beik time ni me x pose..(huhhu bocor resia me :P)
Wohye..me berduka cita lagi..uwaa!!!! cuti peristiwa pd 18/09 x jd..br nk besuke ria melompat2 koz dpt cuti..bley plak x jadi..next week memang dgn mood raye..ni kompem dtg ngajar muke lemau koz duk piker nk raaaaaye je.
Ari jumaat ni nk mencarik kad raye..nk ngepos kt c dia..ri tu mase kt kl dh nk beli dh..so x yahlakan nk pos2 segala nih..tp c dia x nk lak..nk gak kad versi pos..adoiii..me ckp kt c dia bg je le kat rege 50sen kt me nnti..x yah ar nk munyik2 segala or kad yg sebesar2 alam tu kann..zaman me mude2 dulu bleyla.tak nak tu lau kad tak sebesar saiz suwat khabar..blum plus yg nk munyik2…kekekke…siap de cd melekat bagai la..
Aaaa..x sabarnye nk cuti raye..ekceli excited raye lein citer..excited nk cuti x yah ngajar lein citer..huhuh..best! seminggu tuuu cuti..x yah pikir wat lesson plan utk seminggu..pas neik cuti de lg 3 minggu lebih sblm dak2 final exam..ceeepat leeee abis penggal persekolahan taun ni..
Cheers,
Amysue